Press

240116

Sveriges monter på Grüne Woche invigs med småländska bubblor av björksav

På fredag den 19 januari öppnar den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin, som varje år lockar 300 000 besökare.  När Sveriges monter invigs i år serveras det alkoholfritt bubbel av björksav från Småland i glaset.

Grüne Woche är världens största matmässa som årligen lockar hundratusentals besökare. Sveriges deltagande samordnas av Jordbruksverket, och den svenska montern invigs på fredag av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Sveriges ambassadör i Tyskland Veronika Wand-Danielsson.

Ett av de utvalda företagen som märkt av intresset för Sverige som destination hos tyska konsumenter kommer från Småland. Ängabackens Björksoda från Sonarp söder om Jönköping är en alkoholfri, naturligt mousserande dryck av ren björksav. Företaget satsar också på måltidsturism sedan våren 2023, och har det senaste året tagit emot såväl tyska turister som lokala företag och organisationer.

– Grüne Woche är en otrolig möjlighet för Björksoda. Det är tack vare de många tyska besökarna hos oss som vi gjort en satsning på måltidsturism, vilket nu lett oss till Berlin. Det säger Martina Peterson, ansvarig producent av Ängabackens Björksoda.

FAKTA:

Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav. Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Björkarna på gården i Sonarp tappas under en kort men intensiv period mellan vinter och vår, två till tre veckor. Sedan fermenteras saven i två omgångar. Första fermenteringen sker på tank. Därefter buteljeras saven och fortsätter sedan att jäsa en andra gång i flaskan. Fermenteringen i flaskan gör saven naturligt mousserande. 

Flaskorna lagras i jordkällare under minst ett år innan årgången släpps till försäljning. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur. Björksoda serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksoda är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Upptäck naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda. Torrt och lyxigt, med endast 0.23 g socker per 100 ml.

ÄNGABACKENS BJÖRKSODA

Adress: Lanthandeln Sonarp AB,
Sonarp 5
567 91 Vaggeryd

Kontaktperson:
Martina Peterson
Telefon: +46(0)704–323957
Webb: www.bjorksoda.se
E-mail: martina@bjorksoda.se
Sociala medier:
Instagram: angabackens_bjorksoda Facebook: www.facebook.com/bjorksoda

 

231121

Björksoda på väg till Berlin

När den svenska montern på en av världens största konsumentmässor nu förbereds så är ett av de deltagande företagen från Jönköpings län. Ängabackens Björksoda från Sonarp utanför Hok skall följa med när Jordbruksverket samordnar Sveriges deltagande på den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin, den 19–28 januari 2024.

– Detta är en otrolig möjlighet för Björksoda som vi ser fram emot med stor spänning. Vi har haft många tyska besökare i Sonarp, och det är tack vare dem vi gjort en satsning på måltidsturism som nu lett oss fram till ett deltagande på Grüne Woche. Det säger Martina Peterson, ansvarig producent av Ängabackens Björksoda.

Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav. Naturligt mousserande, torrt och krispigt. Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Björkarna på gården i Sonarp tappas under en kort men intensiv period mellan vinter och vår, två till tre veckor. Sedan fermenteras saven i två omgångar. Första fermenteringen sker på tank. Därefter buteljeras saven och fortsätter sedan att jäsa en andra gång i flaskan. Fermenteringen i flaskan gör saven naturligt mousserande.

Flaskorna lagras i jordkällare under minst ett år innan årgången släpps till försäljning. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur. Björksoda serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksoda är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Upptäck naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda. Torrt och lyxigt, med endast 0.23 g socker per 100 ml.

ÄNGABACKENS BJÖRKSODA
Adress: Lanthandeln Sonarp AB,
Sonarp 5
567 91 Vaggeryd

Kontaktperson:
Martina Peterson
Telefon: +46(0)704–323957
Webb: www.bjorksoda.se
E-mail: martina@bjorksoda.se
Sociala medier:
Instagram: angabackens_bjorksoda
Facebook: www.facebook.com/bjorksoda

Kontakt

Martina Peterson

martina(at)bjorksoda.se
070-432 39 57

Grundare och ansvarig producent.

Pressbilder

Klicka upp bilderna för nedladdning och delning, glöm inte att ange fotograf.

Pressklipp

Jönköpingsposten 23 mars 2023
Icon Magazine autumn 2022, Bläddra till sidorna 62-63!
sv_SESvenska