Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd dryck som produceras på en gård i Sonarp, Småland. Det är tidigt på våren, när tjälen just har gått ur marken, som saven stiger i björken. Vi tappar då saven långsamt, droppe för droppe från björkarna i Ängabacken.

Saven samlas upp i påsar som töms varje morgon för vidare transport till tank på gården.

Björksaven förädlas sedan med hjälp av fermentering i två omgångar. Den första fermenteringen sker på tank, den andra sker i flaskan.

Björksodan är färdig först när den har lagrats i jordkällare i minst tre månader, och det är under denna lagringsprocess som den naturliga kolsyran bildas.

nav-down
Äntligen skördetid
Sakta men säkert, droppe för droppe, skördar vi saven.

Tidig morgon i Ängabacken, i sällskap av intensivt fågelkvitter. En väldigt vacker fabrik.

Dags för buteljering

En mycket pirrig dag. Vilken tur att Leif körde hjullastaren lika skickligt som säkert, alla pallar förblev intakta.

Flaskorna fylldes och flyttade in i den nya jordkällaren.

Sommaren kom och jordkällaren täcktes med vallmo, blåklint och många andra ängsblommor som gjorde bina i bikupan bredvid väldigt glada. Så äntligen mot slutet av sommaren öppnade vi en flaska och testade resultatet av första årgången av Ängabackens Björksoda.

Ängabacken en augustimorgon 2019. När det är dags för nästa skörd i mars 2020 är björkarna nakna.